За Несебър

Несебър, Месембрия, Старият град това са само част от имената на уникалния остров, средище на исторически събития и богата култура.
Несебър е един от най - старите градове в Европа и най - богат на архитектурни паметници от средновековието в България. Наследник е на древното тракийско селище Месембрия, основано през второто хилядолетие преди новата ера. Преживял блясъка на не един възход и понесъл нищетата на не едно падение,малкият полуостров е запазил както никъде другаде у нас следи от историята на Гърция, Рим, Византия и средновековна България. Миналото е било богато,но ето,че пред Несебър историята е открила нова страница и той слива миналото, настоящето и бъдещето в едно цяло. Старият град, както го наричат всички, е един от паметниците на Юнеско.
Несебър е разположен в Източна България на място,където последните склонове на Стара планина се "вливат" в Черно море. На 25 км е от летище Бургас.

Културни и природни забележителности:
- Църквата Христос Пантократор в Несебър

Част е от Стоте национални туристически обекта - Български туристически съюз: Номер 7 - Архитектурно - исторически резерват - археологически музей
лятно работно време (VІ-ІХ): 9.00-19.00 ч. без почивен ден;
зимно работно време (Х-V): 9.00-12.00

Музеи:

- Музей "Старинен Несебър"
- Историческият музей

Ежегоден фестивал "Месембрия"